MOA - Een introductie in R

Docent
Hester van Herk
Menno Urbanus

Categorie
Analytics
Datum:
21 juni 2021

Tijd: 09:30 - 12:30 uur

Inleiding

Binnen marketing research en analytics wordt de taal R steeds meer gebruikt als aanvulling op of in plaats van standaardtools als SPSS. Groot voordeel is dat R open source is en nieuwe tools voor analytics al beschikbaar zijn in R ruim voordat deze worden opgenomen in de standaardtools. Tijdens deze introductie-workshop laten we je zien wat R is, hoe je R kunt gebruiken en hoe je R-scripts schrijft. Meld je aan en ontdek of R ook iets voor jou is!

Inhoud

R is een programmeertaal en omgeving voor statistische analyse en grafische presentatie van gegevens. R heeft voordelen boven bijvoorbeeld SPSS. Voordelen van R zijn: (1) het is open source en daardoor gratis te gebruiken, (2) R is beschikbaar op verschillende platforms zoals Windows, OS X en Linux, (3) R is makkelijk uit te breiden met extra pakketten voor bijvoorbeeld geavanceerde statistische analyses, geavanceerde grafieken of data scraping, (4) er is een uitgebreide community (R‐bloggers) zodat je veel informatie kunt opzoeken en altijd ergens met je vragen terecht kunt, en (5) de belangstelling voor R groeit sterk en de beschikbare tools in R nemen snel toe.

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van R worden in de workshop real-life datasets gebruikt. In de workshop is er ook uitgebreid aandacht voor het zelf oefenen met R, hierbij worden kleinere datasets gebruikt om goed te kunnen begrijpen wat de mogelijkheden van R zijn.

In de workshop leer je:

 • de basisbeginselen van R
 • hoe je datasets uit andere pakketten kunt inlezen in R
 • wat packages zijn en hoe je die kunt gebruiken
 • hoe je zelf een programma schrijft in R
 • hoe je zelf statistische analyses kunt doen in R
 • hoe je zelf grafieken kunt maken in R
 • hoe je hulp over R kunt zoeken op Internet

Deze training wordt op 21 en 22 juni van 09.30 tot 12.30 uur via Microsoft Teams gegeven.

Let op!*
Voordat je jezelf aanmeldt voor de leergang R, wil de workshopleidster Hester van Herk graag een intakegesprek met jou voeren. Dat gesprek heeft als doel om, samen met jou, na te gaan of de leergang ook realistisch en haalbaar is. In het intakegesprek wordt dan ook uitvoerig gesproken over jouw verwachtingen ten aanzien van de leergang en de mogelijkheden die je hebt. Voor het intakegesprek kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Om de workshops tot een succes te maken is het belangrijk dat je de informatie onderaan de pagina goed leest.

Doel

Aan het eind van deze workshop weet je wat R is, hoe je R kunt gebruiken en hoe je R-scripts schrijft.

Kosten

MOA-leden* 390,- € 340,-- excl. BTW
VBO- en VSO-leden 390,- € 340,-- excl. BTW
Niet-leden €590,- € 540,-- excl. BTW
Lesmateriaal is bij inbegrepen Deelnemer dient zelf over een laptop te beschikken met hierop R en RStudio geïnstalleerd.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

INSCHRIJVEN
Doelgroep
Praktische informatie
Locatie

Voor deze twee online sessies wordt gebruik gemaakt van Microsoft Teams.

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Om de workshops tot een succes te maken is het belangrijk dat:

 • iedereen zijn/haar eigen computer meebrengt
 • iedereen R en RStudio op de eigen computer heeft geïnstalleerd
 • cursisten het volgende boek hebben: Chapman, C., & Feit, E. M. (2015). “R for marketing research and analytics.” Springer. Dit boek is ook beschikbaar als e-book.
 • hoofdstuk 2 van het boek van Chapman & Feit voor aanvang van de workshop is doorgenomen om veel uit de dag te halen.

Heeft u vragen over deze workshop? 

Via het telefoonnummer 020 5 810 710 kom je direct in contact met één van onze MOA-medewerkers of stuur een mail naar opleidingen@moa.nl . Wij helpen je graag verder met al je vragen! De MOA is bereikbaar op alle doordeweekse dagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.